maanantai 16. tammikuuta 2017

Päivärytmi 4kk

Aiemmassa tekstissä mainitsin jo meidän uudenlaisesta päivärytmi kokeilusta. Hyvin tuntuu toimivan, ainakin näin viikon kokemuksella. Tyttö on tyytyväisemmän oloinen ja illalla ei ole yhtä suurta väsymystä kuin aiemmin. Etenkin yöunille meno on helpottunut aiemmasta, se on ihana juttu. On hyvin todennäköistä, että tasaisemmin nukutut päiväunet takaavat myös sen, että illalla nukahtaa nopeammin ja tiedossa on myös paremmat yöunet.

Kirjoittelin tähän su-ma välisen vuorokauden kulkua. Päivien välillä on tietysti poikkeuksia (esim. neuvolassa käyntien, vauvauintien tai ystävien luona kyläilyjen vuoksi), mutta aika pitkälti tähän tapaan vuorokausi meillä etenee... :)

21.15 Nukkumaanmeno isän kanssa maitohömpsyllä

00.15 Ensimmäinen yösyöttö, kesto muutaman minuutin
02.30 Toinen yösyöttö, kesto muutaman minuutin
04.45 Kolmas yösyöttö, kesto muutaman minuutin

07.00 Vauva alkaa äännellä sängyssä, otan syliin ja annan hieman maitoa. Silmät ovat koko syönnin ajan kiinni. Laitan tytön takaisin sänkyyn. Näyttää jatkavan unia vielä hetken. Yleensä tässä vaiheessa ei enää kauan nukuta. Asetan itkuhälyttimen ja lähden itse valmistelemaan aamupalaa.

07:15 Jokeltelua kuuluu hälyttimen välityksellä. Menen katsomaan. Tyttö hymyilee innoissaan silmät täysin auki. Nyt hän herää uuteen päivään. Mennään aamupesulle ja vaipan vaihdolle, yöpuku saa vielä olla päällä. Suukotellaan ja höpötellään mukavia hoitopöydällä.

07.35 Leikkimatto kutsuu. Tyttö asetetaan selälleen puuhamatolle, jossa hän viihtyy erinomaisesti itsekseen (ainakin näin aamuisin). Hän jokeltelee innokkaasti ja kiskoo eläimiä eri suuntiin. Me vanhemmat hyödynnetään tämä aika syömällä aamupalaa, tytön touhuja seuraillen.

08.00 Nyt alkaa tytöllekin tulla jo nälkä. Siirrytään keittiöön ja otetaan aamupalaksi luumusosetta. Juodaan hieman vettä ja maitoa. D-vitamiinit otetaan myös tässä.

08.15 Aamupala syöty, pestään naama ja vaihdetaan jälleen vaippa. Otetaan yöpuku pois ja valitaan päivän vaatetus. Tämän jälkeen vuorossa on yhteistä leikkimistä olohuoneessa. Yleensä ollaan lattialla viltin päällä, jossa jutellaan mukavia toisillemme. Tyttö maiskuttelee nyrkkiä ja päristelee (tämä on melko uusi juttu). Välillä kokeillaan myös mahalla oloa.
Ihanat hörhelösukkikset päälle ja menoksi :)
08.35 Väsymistä alkaa näkyä, otetaan pieni maitohömpsy ja siirrytään sylikkäin sohvalle.
08.45-09.20 Tyttö nukkuu sohvalla.

09.30 Heräämisen jälkeen tehdään tytön kanssa yhdessä kotitöitä, tyhjennetään astianpesukone ja laitetaan pyykinpesukone pyörimään. Kävellään ympäri huushollia ja järjestellään samalla paikkoja. Välillä tyttö viihtyy myös hetken itsekseen Mobilen parissa.

10.15 Istutaan tytön kanssa taas pöydän ääreen ja maistellaan porkkanasosetta. Päälle taas hörppy vettä ja maitoa.

10.30 Vaipanvaihtoa ja valmistautumista ulkoilemaan. Minä lauleskelen tässä vaiheessa aina samaa laulua, tyttö vaikuttaa jo hyvin tajuavan, että se merkitsee ulos lähtöä.

10.45 Lähtö vaunuilemaan
11.00-15.00 Unet vaunuissa (sisältää hyssyttelyä 13.00 ja 14.00)

15.15 Sitten on taas ruoka-aika, luvassa samaa kuin aiemmin aamulla eli porkkanasosetta, hörppy vettä ja maitoa. Syönnin jälkeen käydään taas pesemässä naama. Vaihdetaan samalla vaippa ja puhdas paita päälle.

15.45 Samanlaista yhdessäoloa kuin aamupäivällä; leikitään, lauletaan, suukotellaan, halitaan. Vaihdellaan asentoja lattialla, välillä ollaan kyljellään, välillä mahallaan ja välillä selällään. Pidetään myös kiinni erilaisista esineistä. Etenkin helistintä on mukava pitää kädessä ja välillä tunkea myös suuhun.

16.30 Isä tulee töistä kotiin ja jatkaa leikittämistä. Noin viideltä alkaa tulla väsymisen merkkejä. Otetaan hieman maitoa, jonka jälkeen tyttö hieroo silmiään oikein kunnolla. Pienet unet tähän väliin olisi hyvät. Laitetaan ulkovaatteita päälle ja lähdetään ulos vaunuilemaan.

17.00-18.00 Unet vaunuissa

18.00 Herätään taas iloisena ja virkeänä. Otetaan maitohömpsyä ja vaihdetaan vaippa. Nyt tyttö haluaa olla melkein koko ajan sylissä: luetaan kirjaa ja katsotaan telkkaria sohvalta. Välillä kävellään ympäriinsä ja ollaan keinutuolissa, kun tyttö niin käskee. Vähän väliä ollaan myös tuttipullo suussa. Näin iltaisin syödään selkeästi tiheämmin ja pienempiä maitoannoksia. Kello on puoli kahdeksan ja vaihdetaan yöpuku. Nyt aloitetaan iltapuuhat. Sammutellaan valoja ja kuunnellaan rauhoittavaa musiikkia. Iltakitinä kuuluu tähän vaiheeseen. Kerran käydään vielä vaihtamassa puhdas vaippa yötä vasten.

20.00 Maataan sohvalla sylikkäin ja juodaan maitohömpsyä hitaasti ja rauhallisesti, välillä imeskellään myös purulelua.
20.40 Lähdetään kohti sänkyä tuttipullo suussa ja pehmolelu kainalossa

21.00 Ollaan taas nukkumassa ja jännitetään milloin yöllä tulee eka herääminen. :)

2 kommenttia:

  1. Olipa kiva lukea millainen päivärytmi siellä lähes saman ikäisellä pikkuisella on :) Tällainen on ollut itselläkin mielessä tehdä. Ei näitä hetkiä kuitenkaan vähän ajan päästä enää muista, kun pikkuiset kasvaa niin hurjaa vauhtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Sain tämän idean kanssa, kun luin toista blogia. Kirjoita sinäkin ihmeessä, niin pääsen sitten tutustumaan teidän poitsun päivän kulkuun :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentistasi!