tiistai 21. maaliskuuta 2017

Kahdet päiväunet

Ohhoh, onpa tullut taas kirjoiteltua näitä vauva ja äiti höpinöitä. Jatketaan nyt vielä tälläkin kertaa samalla linjalla.

Täällä ollaan siirrytty kahden päiväunen rytmiin. Olin miettinyt itsekseen ja kysellyt muilta äideiltä, että missä vaiheessa tulee muutos päiväunien suhteen ja miten se tapahtuu? Meillä kaikki meni ainakin täysin luontevasti ja tytön oman "halun" mukaan.

Aiemmassa tekstissäni kerroin, kuinka "epäonnistunut" aamupäivä meillä oli perjantaina. Tällöin tytön nukkumaanmeno venyi ja hän pääsikin vaunuihin unille vasta puoli 10 aikoihin. Nämä unet kesti melkein 12 asti. Tämä muutti seuraaviakin unia myöhemmäksi, puoli 3 aikoihin mentiin nukkumaan. Ja niiltä unilta tyttö heräsi vasta vähän ennen viittä. 

Illalla tajusin, että tässähän ollaan jo menossa nukkumaan ja kello on puoli 8. Toimiva ja hyvä rytmi muodostui täysin vaivihkaa. Tätä uutta rytmiä ollaankin toteutettu jo siitä lähtien. Aavistus nuo nukkumis- ja syömisajat muuttuvat suuntaan tai toiseen  (+- 30 min), mutta jokatapauksessa rytmi on jo aika samankaltainen. 

Tällä tavalla täällä suurinpiirtein mennään:
  • 19.30-7.00 Yöunet
  • 8.00 Aamupuuro
  • 9.15-10.45 Vaunu-unet
  • 11.00 Kasvissose + maito
  • 13.00 Välipala luumu
  • 13.15-16.00 Vaunu-unet
  • 16.15 Kasvissose + maito
  • 19.00 Iltapuuro 
Yöllä unta 11,5 h ja päivällä 4,5 h. Aterioita on jo viisi päivässä ja hyvänkokoisia annoksia. Maidon määräkin tuntuu koko ajan vähenevän.

Pakko hehkuttaa myös sitä, että nyt yöunetkin ovat olleet vähemmillä herätyksillä. Yksi yö oli jo niin, että hän nukkui ilta 8 aamu 5 ilman herätyksiä. Se oli aika huippu juttu. Itseasiassa myös yhden ystäväni vauvalla on ihan sama homma, kehitystä siis tapahtuu koko ajan :)

Suuri kehitysaskel on tapahtunut myös liikkumisessa. Tyttö on lähtenyt lattiatasolla kulkemaan eteenpäin. Aikamoista mönkintää se on, mutta selkeästi edetään. Eilen liikuttiin jo tosi pitkiä matkoja ja kohta mun on varmaan lähdettävä itsekin kierimään lattialla ja poistamaan sieltä suurimmat vaaranpaikat. Olisi nimittäin ihan mukavaa, jos ei tarvitsisi koko ajan juosta perässä katsomassa, että missä se nyt viilettää, mutta niin se varmaan aluksi menee.
Tällä tytöllä on jo kova vauhti päällä. Kuva vauvatapahtumasta :)
Ja ainiin vielä tuohon edelliseen tekstiini on pakko lisätä, että myös neuvolan jälkeen on aina välillä tullut huono fiilis ja sitä on hetken ajatellut olevansa huono äiti. Se on aika surullista, koska sieltä jos jostakin mun mielestä ei saisi tulla sellaista oloa. Sekin varmasti johtuu osittain omasta "herkkyydestä", mutta on siinä myös ollut muutamia kertoja terveydenhoitajalla ylilyöntejä.

2 kommenttia:

  1. Tuohan kuulostaa pätevältä unirytmiltä!
    Itse toivon, että meidänkin lapsi saa upeat unenlahjat :)

    https://faijahommia.fi/

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi!